Landing image
Stanje na putevima

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 22.02.2018 18:14:47

REPUBLIKA SRPSKA

Zbog sniježnih padavina na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, vozače upozoravamo na mjestimično ugaženi snijeg i poledicu na kolovozu. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo–Sokolac, preko Romanije, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno, Trnovo-Foča, preko Rogoja, Banja Luka-Kneževo-Turbe, te Kotor Varoš-Teslić preko Borja. Na regionalnom putu R-433 Ulog-Klanci na prevoju Morine, privremeno je obustavljen saobraćaj zbog sniježnih smetova. Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu, vrše čišćenje i posipanje na svim dionicama gdje je to neophodno i puteve održavaju prohodnim. U nižim predjelima RS saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja sniježnih lavina, naročito na putnom pravcu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini. Vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je neophodna, a i zakonski  obavezna.

Na  dionici magistranog puta (M-16.1 Banja Luka-Prnjavor) u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje autoputa, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na magistralnom putu M-16.1 dionica Klašnice 1-Prnjavor (sekcija "Đokin potok" na stacionaži od km 29+885 do 31+085), (u mjestu naseobina Lišnja i Puraći na stacionaži od km 25+980 do km 24+910 25+750 km i 26+700 km) i na regionalnom putu R-474 dionica Gornja Vijaka 1-Gornja Vijaka 2 (sekcija „Prnjavorska petlja“ na stacionaži od km 0+417 do km 0+65), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija. (predviđeno je da radovi traju do 31.12.2018.).

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici mag. puta M-14.1 Bijeljina – Glavičice (ulice 27 marta i Srpske vojske u Bijeljini). Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

Jednom saobraćajnom trakom,naizmjeničnim propuštanjem vozila,saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-462-a,na dionici Obudovac 2-Lončari. Predviđeno da radovi traju do 30.06.2018.godine.

U toku su radovi na izgradnji vodovoda na području naselja Šnjegotina u opštini Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na regionalnom putu R-476-a, dionica Ukrina-Klupe.Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a predviđeno je da radovi traju do 20.03.2018.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom,naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka i R-454a i Bratunac-Drinjača, dok se saobraćaj  odvija usporeno na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce, lokalitet Srpskih Toplica.

U toku su radovi na magistralnom putu M-14.1 na dionci Lončari-granica  RS/BD (Brčko1) i granica RS/BD (Brčko 2) – Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog. (do 30.04.2018)

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu R-435, Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog  mosta u neposrednoj blizini i  regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje  je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice u Prnjavoru, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-16.1 Klašnice 1- Prnjavor- Gornja Vijaka. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će regulisati uredno postavljena privremena saobraćajna signalizacija. Predviđeno je da radovi traju do 14.04.2018. godine.

Na  magistralnom putu M-16.1 dionica Klašnice 1 - Prnjavor, radi izvođenja radova na izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj, u zoni ukršatanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj  reguliše privremena saobraćajna signalizacija. (predviđeno je da radovi traju do 01.05.2018.).

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac", kao i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17.

Puštanjem u saobraćaj dijela  auto puta  “9. Januar “ Banja Luka-Doboj, dionica Banja Luka –Prnjavor, sa uklapanjem na petlju “Mahovljani” autoputa Banja Luka-Gradiška I sa uklapanjem na magistralni put M-16,1, Mahovljanska petlja stavljena je  u svoju osnovnu funkciju. Na dionici mag. puta M 16-1. Klašnice 1 – Prnjavor u Drugovićima, uspostavljen je poseban režim saobraćaja i postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor.

Zabrane

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

AMS RS

U toku je  republička preventivna  kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura” koju sprovodi Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Osnovna poruka kampanje jeste: vidljivost pješaka. Kampanja ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim satima. Kampanjom se želi uticati na stavove vozača vezano za kretanje  putnim dionicama gdje se mogu očekivati pješaci, da smanje brzinu kretanja i povećaju oprez.

Tradicionalna republička kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas". Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS)  poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza. Ovim putem  obavještavamo  vozače da je u toku tradicionalna kampanja u Republici Srpskoj pod nazivom „Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“ koja će trajati tokom cijele školske godine.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja "vozačke solidarnosti" -066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon  066/823-000, ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

AMS RS podsjeća sve vozače da je u Republici Srpskoj počelo drugo polugodište školske 2017/2018. godine i apeluje na njih da obrate posebnu pažnju u zonama osnovnih i srednjih škola i smanje brzinu kretanja vozila.

BANJA LUKA

Zbog izgradnje kružne raskrsnice “Rebrovac”, na magistralnom putu M-4 dionica Banjaluka (pijaca)-Banjaluka (Rebrovac) i dionica Banjaluka (Rebrovac)-Čelinac (ukrštanje magistralnog puta M-4 i ulice Bulevar Stepe Stepanovića),  izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, sa uredno postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.  (do 30.04.2018.)

Zabranjuje se saobraćaj:

svim vozilima u Ulici Gavrila Principa na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića

svim vozilima preko Zelenog mosta

svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice u Banjalu

 

FEDERACIJA BiH

Zbog saobraćajne nezgode, obustavljen je saobraćaj na autoputu A-1 smjer Vlakovo- Sarajevo Sjever (ispod petlje Butile). Vozila se preusmjeravaju na silazu prema Briješću.

Zbog ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu, sporije se saobraćaj odvija u višim predjelima F BiH.  Izdvajamo puteve: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Srbljani-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Otoka, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Livno-Kupres. Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se korištenje lanaca.

Zbog jakog vjetra koji stvara sniježne nanose na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 3.500 kg, na regionalnom putu Mihalji-Blidinje. Jak vjetar povremeno formira sniježne nanose i na putevima na širem području Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina.

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-467 Olovo-Ribnica, kod mjesta Rijeka.

Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima moguća je mjestimična poledica. U južnim krajevima saobraćaj se odvija  po pretežno mokrom kolovozu. Skrećemo pažnju na učestale odrone, te savjetujemo oprezniju vožnju.  Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraćaj se odvija na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

 

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BIH zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na GP Izačić, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.