Landing image
Stanje na putevima

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA

IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA 18.02.2018 09:32:27

REPUBLIKA SRPSKA

Na jugu i jugoistoku RS saobraćaj se jutros odvija po suvim kolovozima,dok se u ostalim krajevima,zbog kiše, vozi po mokrim i klizavim kolovozima.Na području Han Pijeska i Mrkonjić Grada pada snijeg i zadržava se na kolovozu (2-3 cm), pa vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.Na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Riijeka, i dalje prema Jajcu, regionalnom R-413 Kneževo-Ugar-Vitovlje, kao i na svim ostalim putevima koji vode kroz usjeke i pored kamenih kosina vozačima skrećemo pažnju na sitnije odrone kamenja i zemlje na kolovoz. U kotlinama i duž riječnih tokova,upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog mjestimične magle.

Na  dionici magistranog puta (M-16.1 Banja Luka-Prnjavor) u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje autoputa, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na magistralnom putu M-16.1 dionica Klašnice 1-Prnjavor (sekcija "Đokin potok" na stacionaži od km 29+885 do 31+085), (u mjestu naseobina Lišnja i Puraći na stacionaži od km 25+980 do km 24+910 25+750 km i 26+700 km) i na regionalnom putu R-474 dionica Gornja Vijaka 1-Gornja Vijaka 2 (sekcija „Prnjavorska petlja“ na stacionaži od km 0+417 do km 0+65), izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija. (predviđeno je da radovi traju do 31.12.2018.).

Zbog sanacionih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici mag. puta M-14.1 Bijeljina – Glavičice (ulice 27 marta i Srpske vojske u Bijeljini). Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

Jednom saobraćajnom trakom,naizmjeničnim propuštanjem vozila,saobraćaj se odvija na regionalnom putu R-462-a,na dionici Obudovac 2-Lončari. Predviđeno da radovi traju do 30.06.2018.godine.

U toku su radovi na izgradnji vodovoda na području naselja Šnjegotina u opštini Čelinac, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na regionalnom putu R-476-a, dionica Ukrina-Klupe.Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a predviđeno je da radovi traju do 20.03.2018.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom,naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka i R-454a i Bratunac-Drinjača, dok se saobraćaj  odvija usporeno na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce, lokalitet Srpskih Toplica.

U toku su radovi na magistralnom putu M-14.1 na dionci Lončari-granica  RS/BD (Brčko1) i granica RS/BD (Brčko 2) – Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog. (do 30.04.2018)

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu R-435, Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog  mosta u neposrednoj blizini i  regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje  je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog radova na izgradnji kružne raskrsnice u Prnjavoru, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-16.1 Klašnice 1- Prnjavor- Gornja Vijaka. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj će regulisati uredno postavljena privremena saobraćajna signalizacija. Predviđeno je da radovi traju do 14.04.2018. godine.

Na  magistralnom putu M-16.1 dionica Klašnice 1 - Prnjavor, radi izvođenja radova na izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj, u zoni ukršatanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj  reguliše privremena saobraćajna signalizacija. (predviđeno je da radovi traju do 01.05.2018.).

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac", kao i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17.

Puštanjem u saobraćaj dijela  auto puta  “9. Januar “ Banja Luka-Doboj, dionica Banja Luka –Prnjavor, sa uklapanjem na petlju “Mahovljani” autoputa Banja Luka-Gradiška I sa uklapanjem na magistralni put M-16,1, Mahovljanska petlja stavljena je  u svoju osnovnu funkciju. Na dionici mag. puta M 16-1. Klašnice 1 – Prnjavor u Drugovićima, uspostavljen je poseban režim saobraćaja i postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor.

Zabrane

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

AMS RS

U toku je  republička preventivna  kampanja “Budi vidljiv, ne budi figura” koju sprovodi Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Osnovna poruka kampanje jeste: vidljivost pješaka. Kampanja ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim satima. Kampanjom se želi uticati na stavove vozača vezano za kretanje  putnim dionicama gdje se mogu očekivati pješaci, da smanje brzinu kretanja i povećaju oprez.

Tradicionalna republička kampanja "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas". Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS)  poziva vozače da voze oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza. Ovim putem  obavještavamo  vozače da je u toku tradicionalna kampanja u Republici Srpskoj pod nazivom „Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“ koja će trajati tokom cijele školske godine.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja "vozačke solidarnosti" -066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon  066/823-000, ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

AMS RS podsjeća sve vozače da je u Republici Srpskoj počelo drugo polugodište školske 2017/2018. godine i apeluje na njih da obrate posebnu pažnju u zonama osnovnih i srednjih škola i smanje brzinu kretanja vozila.

BANJA LUKA

Zbog izgradnje kružne raskrsnice “Rebrovac”, na magistralnom putu M-4 dionica Banjaluka (pijaca)-Banjaluka (Rebrovac) i dionica Banjaluka (Rebrovac)-Čelinac (ukrštanje magistralnog puta M-4 i ulice Bulevar Stepe Stepanovića),  izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, sa uredno postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.  (do 30.04.2018.)

U toku je izvođenje radova na magistralnom putu M-16, na dionici 185, Banja Luka 1-Banja Luka (Rudarska), radi izvođenja radova na izgradnji trake za skretanje lijevo iz Ulice Krajiških brigada u Ulicu Ranka Šipke.Saobraćaj se odvija usporeno, te se mole vozači da obrate pažnju na postavljenu privremenu saobraćajnu signalizciju.

Zabranjuje se saobraćaj:

svim vozilima u Ulici Gavrila Principa na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića

svim vozilima preko Zelenog mosta

svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice u Banjalu

FEDERACIJA BiH

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima u višim predjelima centralnih, zapadnih i sjeverozapadnih krajeva F BiH. Izdvajamo putne pravce Olovo-Kladanj i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, kao i puteve na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Velike Kladuše i Kupresa.

Na magistralnom putu M-17 Konjic-Mostar skrećemo pažnju na jake udare vjetra.

Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar. Na moguću poledicu upozoravamo u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Pojačan oprez savjetujemo i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja. Posebno izdvajamo puteve preko planinskih prevoja, kao i dionice koje prolaze kroz usjeke.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolovoz. 

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja prilikom prelaska granice, za sada nisu duža od 15-20 minuta.